Wysłany: Sro Lip 07, 2010 10:11 am Temat postu: Remont schodów w UG.
Szanowni forumowicze;
Jakie macie Państwo zdanie na temat remontu schodów w Urzędzie Gminy?
Na początek kilka faktów.
Pracując w roku 2007 nad budżetem na 2008 rok radni byli przekonywani że wpisane w propozycji Wójta zadanie Przebudowa UG kwota 110 000 zł to remont schodów pod kątem wykonania podjazdu dla niepełnosprawnych i matek z wózkami. W tych pieniądzach Wójt wykonał... przebudowę II piętra urzędu. Temat wrócił przy pracach nad budżetem 2010, Wójt w swoim projekcie zaproponował 166 000 na remont schodów (wszystko z dochodów własnych?! bez dofinansowania czy preferencyjnej pożyczki). Wypracowując ostateczny kształt budżetu, ze względu na min. sytuację ,że np. na budowę ul. Rękasa i Inżynierskiej,Wójt proponował 150 000 zł (wszystko kredyt) przebudowa ulic Prusa, Kwiatowa, Leśna, Wspólna, Ogrodowa itd. w Glinie proponował 150 000 zł (wszystko kredyt), te 166 000 tys na schody w UG uznano za nieporozumienie i zredukowano tę kwotę do 50 000 zł, wprowadzając powstałą z redukcji różnicę na min. i te wymienione inwestycje drogowe.
Na sesji w czerwcu Wójt zaproponował dodanie do zadania remontu schodów 60 000 zł (czyli razem będzie 110 000 zł) - podobno taka kwota wyszła z przetargu. Projekt ten został zdjęty z porządku obrad (było tam jeszcze wiele innych przesunięć) celem wyjaśnienia. Należy tu dodać, że na sesji zjawiło się kilka niepełnosprawnych osób. Wśród publiczności byli również mieszkańcy ul. Prusa którzy oczekują dokończenia budowy kanalizacji na ich ulicy ciągnącej się już od kilku lat - Wójt mimo złożonej im obietnicy nie ogłosił jeszcze przetargu.
W ostatnim czasie, Wójt przygotowuje projekty do podjęcia kredytów na zadania typu: dziura w drodze, wykopanie rowu odwadniającego czy utwardzenie drogi gruntowej - zadania na kilka- kilkanaście tysięcy zł - jak twierdzi bo nie ma piniędzy.Czy w takiej sytuacji stać nas na kolejny KREDYT?
Było pytanie do Wójta dlaczego mając od 1 stycznia 50 000 zł nie ograniczył inwestycji do samego podjazdu lub nie etapował jej wykonania zaczynając od "rampy" podjazdowej, wykończeniówkę marmurową pozostawiając na rok następny. Pozostało ono bez odpowiedzi.
Co myślicie o tej inwestycji, zachęcam do dyskusji.
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 8:20 am Temat postu:
O celowości inwestycji nie ma co dyskutować.
Ale realizacja - wójt robi w pięknym stylu RG w balona. I ma prawo mieć okrutną radochę z tego, bo pogrywa sobie pięknie, a wy Szanowni Państwo tak po prawdzie stoicie, patrzycie i kiwacie z politowaniem głową.
Oby tylko nie skończyło się tak, że masa ludzi weźmie słowa Traczyka za dobrą monetę i będzie reelekcja - będziecie mogli sobie wtedy pogratulować. _________________ Hausbranntweinhersteller
Przecież ja już podobno uniemożliwiłem swoim ujadaniem taki remont... jak pisał Stefan ktoś tam gdzieś tam by się przewracał, czy jakoś tak _________________ Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden,
który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi - Albert Einstein
Przecież ja już podobno uniemożliwiłem swoim ujadaniem taki remont... jak pisał Stefan ktoś tam gdzieś tam by się przewracał, czy jakoś tak
Od razu wszystko TY. Nie zamieniaj się w MNP - nie do Ciebie świat należy )
W sprawie schodów rozmawiałam z kilkoma osobami, które albo ten temat interesuje, albo znają się na tzw. "budowlance". Wg nich 50 - 60 tys. na ten cel starczy, oczywiście, bez wykładania schodów marmurem, jak chce Wójt.
Uważam, że ST powinien zachować się odpowiedzialnie (za swoje słowa i obietnice) i wyjść naprzeciw oczekiwaniom i po prostu ogłosić przetarg, poczekać na jego rozstrzygnięcie. Być może nie będzie gtrzeba nic etapować, a zamiast marmurów uda się zrobić i podjazd, i dobre schody do UG. W końcu nie chodzi o ST, o mnie (zdarzyło mi się na nich potknąć lub zgubić obcas w dziurze), tylko o UG. A w końcu czy Wójtem będzie ST, czy inny, do UG trzeba będzie wchodzić.
Chyba, że w gminie będzie Internet i wszyscy będziemy mogli korzystać z elektronicznej skrzynki podawczej. _________________ AMR